سه‌شنبه، تیر ۸

سرمقاله: شبح سرخ بر فراز جنبش سبز!

در سال گذشته، در چنین روزهایی حوادث زیادی اتفاق افتاد که سر منشا بسیاری حوادث دیگر در سراسر سال گذشته بود. در اولین ماه های سال یعنی در اردیبهشت در یورش پلیس به تجمع کارگران و فعالان کارگری در پارک لاله بیش از 150 نفر دستگیر وبا شدیدترین برخوردها روانه زندان شدند. هنوز پرونده ی آنها به انتها نرسیده بود و تعدادی هم چنان در زندان ها به سر می بردند که حوادث انتخابات آغاز شد. در روزهای 25 و 30 خرداد جمعیت انبوهی که تا چند میلیون نفر گزارش شده است به خیابان ها آمدند تا به بهانه ی اعتراض به نتایج انتخابات و سپس اعتراض به عدم وجود دموکراسی و حاکمیت دیکتاتوری ابعاد آن را گسترش دهند، در این حوادث که به بهانه های مختلف تکرار شد همواره مردم زیادی به خیابان ها آمدند و با پلیس و نیروهای امنیتی درگیر شدند که اوج این حرکات در روز عاشورا بود. هر چند در این میان افت و خیزهای فراوانی صورت گرفت، گاه پیروزی با مردم معترض و گاه پیروزی با نیروهای امنیتی بود، اما نیروهای امنیتی با سازمان یافتگی و سرعت هر چه بیشتر خودشان را جمع و جور کردند و با صرف هزینه های گزاف برای خرید تجهیزات ضد شورش ، اعم از باتوم ، گاز اشک آور، لباس های ضد ضربه، موتور، ماشین های آب پاش ضد شورش و... در میان خودشان سازماندهی منظمی برای سرکوب به وجود آوردند، درحالی که اعتراض کنندگان بدون وجود یک رهبری منظم و سازمان یافتگی منسجم کمتر توانستند در میان خودشان هم آهنگی به وجود آورند. اوج درگیری ها در روز عاشورا زنگ خطری برای نیروهای امنیتی و حکومت گران بود. در این روز مردم معترض توانستند به مقابله سنگینی با نیروهای امنیتی بپردازند، موتور های آنها را آتش زده و سرگوبگران را دستگیر کرده و ابزار و سلاح های آنان را مصادره کردند، اما قادر به تداوم این حرکت نبودند.

این دوزخ سوزاندنی است!

دوزخ این جاست

درست همین جا

که نمی توانم از پل گرانی بگذرم

و

در آتش فقر و نیاز سرنگون می شوم

می سوزم

جزغاله می شوم

و

قسم حضرت عباس یا دم خروس

رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد: ”تورم تک رقمی شده و به 9/9% رسیده است“ حداقل مفهومی که از این خبر نتیجه می شود، این است که بخشی از فشار گرانی و تورم، از روی دوش مردم زحمتکش و حقوق بگیر برداشته شده است. اما آقای رییس نگذاشت دلخوشی ما حتا به یک روز هم برسد. وی در اخبار ساعت 14 رادیو ایران، در مصاحبه ای گفت: روند رشد، کاهش داشته است. خبرنگار رادیو، از زبان مردم پرسید: چرا مردم که برای خرید مایحتاج روزانه، نه تنها هیچ نشانی از کاهش نمی بینند، بلکه گوشت و مرغ و برنج و میوه و کرایه ماشین و... را هم هر روز گران تر دریافت می کنند؟ پاسخ شفاهی آقای بهمنی علاوه بر رادیو، در روزنامه شرق 18 خرداد هم منتشر شده، این گونه بود: کاهش تورم به معنای کاهش قیمت ها نیست. و بعد از کلی آسمان و ریسمان بافتن، دلایلش را توضیح داد.

همبستگی بین المللی کارگران بندرگاه های سوئد و حمل و نقل اندونزی با کارگران غزه و ایران


در خبرها داشتیم کارگران بندرگاه های سوئد، در اقدامی تحسین برانگیز، انسانی و آموزنده و سمبلیک اعلام کرده‌ اند که تمام کشتی هایی را که به طرف اسرائیل حرکت می کنند، بلوکه کرده و مانع از بارگیری و... آنها در سواحل سوئد خواهند شد. آنها بدین سان پشتیبانی خود را از لغو محاصره غزه و دفاع از ناوگان آزادی و سرنشینان آن عملا نشان دادند.

نه بخشش، نه فراموشی

مادر زنده یاد سهراب اعرابی گفته است:“به شرط آنکه تمام زندانیان سیاسی فورا و بی هیچ بهانه ای آزاد شوند، من هم از خون پسرم گذشت می کنم.“ این خواسته، منتهای بزرگواری وانسانیت این مادر داغدیده را نشان می دهد. سهراب اعرابی جوان 19 ساله ای بود که در 25 خرداد 88 کشته شد و جسدش در 29 خرداد، آن هم در وضعیتی اسفناک به پزشک قانونی تحویل گردید. بعد از یک ماه، که خانواده اش فکر می کردند سهراب در زندان است، خبر مرگ وی را شنیده اند. تا امروز هم هیچ پاسخ روشنی درباره علت و چگونگی قتل و هویت قاتلان وی داده نشده است. درست مانند سایر جان باختگان.

البته گویا آخرین جلسه دادگاه متهمان بازداشتگاه کهریزک، در دوشنبه 17 خرداد برگزار شد و چند افسر عالی رتبه و تعدادی از ماموران دون پایه هم محاکمه شده اند. امیدواریم مثل قضیه تنها محکوم دادگاه وقایع 18 تیر 78، آن گروهبان معروف، که به اتهام دزدیدن یک ماشین ریش تراش دانشجویان محکوم شد، نباشد.

پلیکان ها و ماهی ها در نفت می میرند

روز جمعه باراک اوباما برای سومین بار مجبور شد به خاطر فوران گسترده نفت در خلیج مکزیک و عدم مهار آن رهسپار ایالت لوئیزیانا گردد. بزرگترین فاجعه زیست محیطی در آن منطقه رقم خورده است. شرکت بریتیش پترولیوم (BP) به خاطر حفاری در عمق 150 متری دریا برای اکتشاف و استخراج نفت، مسئول مستقیم این فاجعه است. این شرکت، حتا با کمک دولت آمریکا و علی رغم در اختیار داشتن پیشرفته ترین روبات ها و تکنولوژی ها، نمی تواند هیچ اطمینان خاطری برای مهار نفت به جهانیان و به خصوص مردم و آسیب دیدگان منطقه بدهد. به گفته سخنگویان شرکت و دولت آمریکا، حداقل روزانه 200 هزار بشکه نفت وارد دریا می شود (البته برآورد کارشناسان بسیار بیشتر است) و اقدامات شرکت یاد شده فقط حدود 5% آن را کاهش داده است.

آری خبر هولناک اسـت:

در این یک مورد من با احمدی نژاد موافقم!!؟؟

چهارمین قطع نامه تحریم علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد. در این قطع نامه فروش سلاح های سنگین و قطعات موشکی به ایران ممنوع شده و حق بازرسی محموله های مشکوک ایران به جامعه ی بین المللی داده شده و هم چنین شرکت ها و افراد ممنوع المعامله افزایش یافته است. فروش تجهیزات اتمی وموشکی هم مجددا مورد تحریم قرار گرفته است.

آقای احمدی نژاد گفته است که ”این قطع نامه کاغذ پاره است و هیچ تاثیری ندارد“. من به دلایل زیر با این حرف موافقم که این قطع نامه ها تاثیر چندانی بر دولت ایران ندارد، اما به خوبی می دانم که تاثیرات جدی بر مردم و بخصوص حقوق بگیران و زحمتکشان دارد.

درمورد تحریم تجهیزات نظامی واتمی حتا یک فردعادی هم می داند که هیچ گاه در این سال ها این تجهیزات به صورت رسمی خریداری نشده و همواره از بازار سیاه تهیه شده است. هر گونه تحریم در این زمینه فقط قیمت ها را بالا می برد. زیرا دیگر ثابت شده است که نظام سرمایه داری نمی تواند یا نمی خواهد جلو قاچاق کالاها آن از نوع گران قیمتش را بگیرد. تجهیزات گران قیمتی که گاه یک قطعه کوچک آن به میلیون ها دلار میرسد. قاچاق تکنولوژی یکی از پرسود ترین تجارت هاست که که حتا از قاچاق موادمخدر هم می تواند پرسودتر باشد. دولت ها و شرکت ها برای خرید آن حاضرند هزینه های گزافی را بپردازند.

عضویت دولت ایران در کمیسیون زنان سازمان ملل

در خبرها آمده بود که نماینده جمهوری اسلامی ایران، به عضویت کمیسیون زنان که زیر مجموعه مجمع عمومی سازمان ملل است، انتخاب شده است. نحوه انتخاب بدین گونه بوده که کشورهای آسیایی، با توافقی از قبل تعیین شده، تصمیم می گیرند که هر یک از کشورهای آسیایی که برای یک نهاد داوطلب شد، همه به صورت یک پارچه از این امر دفاع کنند تا رای ها شکسته نشود و کرسی های گوناگون را برای پیشبرد اهداف خود تصاحب کنند. در این مورد هم تنها ایران و تایلند داوطلب شده بودند که هر دو نمونه های بسیار جالبی هستند. تایلند کشوری است که یکی از راه های درآمد اصلی آن، سازماندهی گسترده و سیستماتیک تن فروشی، تجارت سکس و عرضه زنان به عنوان کالای سکسی، برای توریست ها به خصوص مردان پولدار عرب، ایرانی، ژاپنی و اروپایی است. این زنان بسیار فقیر، که اغلب از خانواده های کارگری و کشاورز هستند، باید با فروختن جسم و سلامت خود، برای کشورشان ارزآوری کرده و موجب رونق اقتصادی شوند. پادشاه تایلند هم از تن فروشان فلاکت زده در این زمینه قدردانی و تشکر کرده است! به هر حال چون تایلند قبلا در یکی از کمیسیون های دیگر عضو شده بود، اتوماتیک وار نماینده ایران انتخاب شد و بعد هم، تا معاونت کمیسیون مزبور ارتقا یافت. طبق تعریف، کمیسیون زنان وظیفه دارد برای احترام و کرامت و تقویت حقوق زنان و در جهت برابری هرچه بیشتر زنان، در سطح جهان فعالیت کند. عجبا!

دوشنبه، تیر ۷

سعید سلطان پور و هنر انقلابی


31 خرداد سالروز اعدام سعید سلطان پور است. او به همراه جمعی دیگر، اولین گروهی بودند که در آغاز تابستان 60 به جوخه اعدام سپرده شدند و بعد از آنان، هزاران تن از بهترین جوانان این مرز و بوم به دلیل حق گویی و حق خواهی جان شان را از دست دادند.

کار علنی/ کار مخفی

بخش اول

از آن زمان که فعالیت سیاسی و اجتماعی، به عنوان امری ضروری در زندگی بشر مطرح شده است، موضوع علنی بودن یا مخفی بودن این فعالیت ها همواره مورد بحث بوده است. حتا در قدیم، در زمینه کارهای خیریه و کارهای عام المنفعه نیز، این موضوع که کارها به صورت علنی انجام گرفته و یا مخفی باشد، مورد مناقشه بوده است. عده ای علنی بودن آن را با ریاکاری و تظاهر همراه می دانستند و عده ای مخفی بودن آن را بی جهت و موجب سوء استفاده....

در دوران قدیم، بسیاری از شاعران و منتقدان، کارهای خود را به صورت مخفی، میان محافل و دوستان خود پخش می کرده اند. اشعار خیام مشهورترین آنهاست. بنا به گفته ای، هیچ کدام از اشعار خیام در دوران حیات او انتشار علنی نیافت و تنها پس از فوت او بود که دوستانش آنها را جمع آوری کرده و منتشر کردند، زیرا در زمان زنده بودن او، بیم تعقیب به جرم کفرگویی وجود داشت. حافظ نیز از دوگانه بودن زندگی روشنفکران در خلوت و جلوت، بارها صحبت کرده است. اشعاری چون ”پنهان خورید باده که تعزیر می کنند“ و ضرب المثل هایی مانند: ”دیوار موش داره، موش گوش داره“، تاییدی بر این مدعاست.

با کشورم چه رفته است

سعید سلطانپور


با کشورم چه رفته است

با کشورم چه رفته است

که زندان ها

از شبنم و شقایق

سرشار اند

و بازماندگان شهیدان

انبوه ابرهای پریشان وسوگوار

درسوگ لاله های سوخته

می بارند

شماره نهم نشریه دانشجویی جهان نوین منتشر شد

شماره نهم نشریه دانشجویی جهان نوین منتشر شد.
برای دانلود نسخه پی دی اف نشریه، روی لینک زیر right click ---> save target as کنید:


و یا با ایمیل نشریه، تماس بگیرید:
jahanenovin@gmail.com

ما را در انتشار نشریه، یاری کنید

دوشنبه، خرداد ۱۷

سرمقاله: گسترش فقر عمومی و طرح های رنگارنگ پلیس

سعید فروغی

روز شنبه 8 خرداد، از قول رییس مرکز آمار ایران، آمار جالبی در روزنامه ها انتشار یافت. در صفحه 4 روزنامه شرق می خوانیم: ”به گفته عادل آذر، امروز به دلیل مشکل بیکاری، تورم و نیز عدم کنترل نقدینگی، با وجود منابع عظیمی که در کشور وجود دارد، بیش از ده میلیون نفر جمعیت ما زیر خط فقر مطلق و بیش از 30 میلیون نفر از آنها، زیر خط فقر نسبی به سر می برند.“ فعلا کلمه ی ”بیش“ را کنار می گذاریم، یعنی سر راست 40 میلیون آدم در شرایط یک زندگی جهنمی و فقیرانه روزگار می گذرانند!

این آمار که از دهان رییس اداره آمار به بیرون درز کرده، خود گویای بسیار چیزهاست. هر چند خود آمار و دسترسی به ارقام واقعی آن در ایران، امری بسیار بغرنج و تقریبا غیر ممکن است (مدتهاست که وزارت رفاه و کار و سازمان تامین اجتماعی، از اعلام واقعی خط فقر، به هر دلیل، خودداری می کنند) ما فرض را بر درست بودن آن گذاشته و خیلی روشن در می یابیم که این است آن جامعه ی آرمانی و آن همه ادعاها. این است آن جامعه ای که قرار است جهان را هم مطابق آن اداره و به خورد مردم بخت برگشته ی آن دهند.

قتل عام قانونی

مساله، جايگزيني يک حکومت و دولت با حکومت و دولت ديگري نيست که بگوئيم در نظام سياسي- اجتماعي بعدي، اعدام هاي سياسي و غير سياسي در چارچوب قانون دريک دادگاه عادلانه! باحضور وکيل و هيات منصفه منتخب مردم، انجام گيرد. مسئله اصلي، حذف اعدام به طور کلي است.

پنجاه سال حکومت پهلوي، اعدام ها را قانوني مي پنداشت و هم اکنون نيز طرفداران نظام پادشاهي، نه تنها از مواضع خود عقب ننشسته اند، بلکه مي گويند بيچاره شاه کم کشت. نمونه ديگری از این دست، اصلاح طلبان حکومتي هستند که در زمان مسئوليت خويش، با ماشين آدم کشي دولتي، هزاران نفر را به جوخه هاي مرگ سپردند و عمل خود را کاملا قانوني و انقلابي دانستند و امروزه بدون قبول مسئوليت و نقد جدي اعمال خود، با شعار اصلاح طلبي خواستار بازگشت به قانون اساسي و دوران سياه دهه اول انقلاب مي باشند.

رویدادهای کارگری خرداد 1358

یکی از ویژگی‌های دوران پس از انقلاب ایران، تشکیل سازمان‌های کارگری است. کارگران که در جریان اعتصابات سال 57 توانسته بودند با حرکت متشکل خود، گام اصلی را در سرنگونی رژیم پهلوی بر داشته باشند، به سرعت تشکل‌های مستقل خود را تشکیل می‌دادند. با گذری کوتاه در روزنامه‌های آن روزها می توانیم تولد بسیاری از این سندیکاها، اتحادیه‌ها و شوراها را شاهد باشیم. اعتصابات سال 56 قبل از سرنگونی شاه، از خواسته‌های صنفی و اقتصادی آغاز و به تدریج خواسته‌های سیاسی، از جمله آزادی زندانیان سیاسی و نابودی رژیم دیکتاتوری نیز به آن اضافه شده بود. با رسیدن به این خواسته‌های سیاسی و سرنگونی شاه، پس از بهمن 57، بار دیگر خواسته‌های صنفی، اقتصادی و رفاهی در صدر خواسته‌های این کارگران قرار گرفته بود.

با این همه، تشکیل سندیکاها و تشکل های کارگری، خالی از دردسر نبود و از همان ابتدا با مقاومت و مقابله خشونت بار دولت و کمیته ها ی انقلاب، که جایگزین پلیس قبلی شده بود، روبرو می‌شد. آنها کارگران را ضد انقلابی و کمونیست می‌خواندند. حتا در بعضی از این اعتراضات، افرادی نیز کشته شدند از جمله در اصفهان و....

تایلند خواهان دموکراسی است

باریکاردهای پیراهن قرمز، بانکوک

در جوامع دموکراتیک هنگامی که بحران عمیقی به وجود می آید، رسم بر آن است که حکومت، پارلمان را منحل و انتخابات جدیدی برگزار می کند تا مردم تصمیم بگیرند. این اتفاق در بریتانیا و فرانسه، پس از شورش های سراسری در دهه 1960 و 1970 افتاد.

پس از اعتراضات سراسری پیراهن زردان ِجناح راست در برابر حکومت، در سال 2006 در بانکوک، دولت ”تاکسین شیناواترا“ پارلمان را منحل کرد و انتخابات جدید برگزار کرد. حزب دموکرات و دیگران، از مشارکت در این انتخابات امتناع کردند، چرا که می دانستند برنده نخواهند شد و این امر منجر به کودتای نظامی شد. نظامیان، قانون اساسی غیر دموکراتیک خود را نوشته و انتخابات تازه، تحت کنترل نظامیان برگزار کردند.

سال طوفان ­های مشت

بار دیگر سال نو آمد پر از بحران ِ کار
سال ”نان لاغر“ و ”کار مضاعف“ سال هار

سال اخراج هزاران کارگر از کارگاه
سال تبلیغ خصوصی کردن باد بهار

سال وارد کردن صد گونه میوه از فرنگ
سال خارج کردن صد مزرعه از حال کار

سال تعطیلی صدها کارخانه در وطن
واگذاری های ارزانش به ده تا مایه دار

سفره

یارانه را –
هدف گرفته اند.

نان –
پاره پاره شد
لیوان لب پریده ام شکست
آب –
از نمکدانِ واژگون، بالا کشید
تیر-
بر سفره نشست
سفره از هم پاشید

شماره هشتم نشریه دانشجویی جهان نوین منتشر شد

شماره هشتم نشریه دانشجویی جهان نوین منتشر شد.
برای دانلود نسخه پی دی اف نشریه، روی لینک زیر right click ---> save target as کنید:


و یا با ایمیل نشریه، تماس بگیرید:
jahanenovin@gmail.com

ما را در انتشار نشریه، یاری کنید