روزهای قبل از 16 آذر
دانشجویان، مردم و همچنین نیروهای نظامی و انتظامی از فردای 13 آبان به پیشواز 16 آذر رفتند و اقدامات زیادی انجام دادند.
از جمله طی هفته قبل از 16 آذر، دانشجویان دانشگاه بوعلی سینای همدان با برگزاری تجمع های روزانه در قالب بحث آزاد به استقبال 16 آذر رفتند. این جلسات از روز یک شنبه هفته گذشته و در دانشکده های کشاورزی و فنی و مهندسی آغاز شد.
دانشجویان، مردم و همچنین نیروهای نظامی و انتظامی از فردای 13 آبان به پیشواز 16 آذر رفتند و اقدامات زیادی انجام دادند.
از جمله طی هفته قبل از 16 آذر، دانشجویان دانشگاه بوعلی سینای همدان با برگزاری تجمع های روزانه در قالب بحث آزاد به استقبال 16 آذر رفتند. این جلسات از روز یک شنبه هفته گذشته و در دانشکده های کشاورزی و فنی و مهندسی آغاز شد.
على فضلى، فرمانده سپاه سيدالشهدای استان تهران نيز به ايرنا گفت: «زمزمه هايى در خصوص اغتشاشات و عواملى كه در صدد آشوب در روز دانشجو در دانشگاه هاى كشور هستند، داريم اما پيش بينى اتفاق خاصى را در اين روز نمى كنيم.» وى گفت كه «قصد داريم در اين روز به دانشجويان در دانشگاه هاى سراسر كشور، به خصوص استان تهران گل هديه دهيم».
در تمام دانشگاه ها، ماموران حراست و اطلاعات و ... با تهدید شدید و اعمال فشار روی فعالین دانشجویی دانشگاهها و تهدید خانواده های آنها، قصد ممانعت از برگزاری برنامه ۱۶ آذر توسط دانشجویان را داشتند. کمیته های انضباطی نیز با احضار دانشجویان و اخذ تعهد مبنی بر عدم شرکت در مراسم 16 آذر، به استقبال این روز رفتند. از جمله کمیته انضباطی دانشگاه آزاد کرمان، از 26 دانشجوی این دانشگاه برای عدم شرکت در مراسم روز دانشجو تعهد گرفته است. همچنین تعدادی افرادی لباس شخصی با حضور در محوطه خوابگاه دانشجویان دانشگاه قم، سعی در ایجاد جو رعب و وحشت در بین دانشجویان کردند.
همچنین تعداد زیادی از دانشجویان فعال، در روزهای قبل از 16 آذر بازداشت شدند، از جمله سعید لطفی، مسعود مهدوی فر و سیدمحمد حسینی. سید محمد حسن موسوی، نجما رنجبران و سبحان حیدری نیز در شیراز دستگیر شدند.
نیروهای بسیجی زیادی نیز برای ورود به دانشگاه ها و اجرای مراسم رسمی و دولتی سازماندهی شدند که کارت های مخصوص زرد رنگ اجازه ورود به دانشگاه ها به آنها داده شد. به تشکل های دانشجویی، مجوز برگزاری مراسم داده نشد، اما به بسیج دانشجویی برخی از دانشگاه ها، مانند دانشگاه زنجان، این مجوز داده شد.
اقدامات جالب دیگری هم انجام شد. از جمله اطلاعات، حراست دانشگاه مازندران و بسیج دانشگاه برای مختل کردن برنامه دانشجویان، اعلام کردند که عصر دوشنبه ۱۶ آذر یک جشن برگزار می کنند و یک تانک زرهی را وارد محوطه دانشگاه کردند!! هنگامی که با اعتراض دانشجویان نسبت به این اقدام سرکوبگرانه مواجه شدند، به عنوان نور پردازی برای جشن، چند پروژکتور به تانک اضافه کردند!
وزارت ارشاد ممنوعیت سه روزه برای فعالیت خبرنگاران خارجی اعلام کرد که با ارسال پیامک به آنها اطلاع داده شد. یک روز پیش از ۱۶ آذر، نیروهای امنیتی، حضور خود را در خیابان ها افزایش دادند. بخش اعظم ارتباطات اینترنتی با اختلالات جدی روبروشد.
شب قبل از 16 آذر پارچه های بزرگی در مقابل سردر دانشگاه تهران نصب شد. بر روی این پلاکاردها شعارهایی با مضمون تبریک عید غدیر نوشته شده بود. ابعاد این پارچه نوشته ها به گونه ای بود که سراسر سردر معروف به پنجاه تومانی را از دید عابران پنهان می کرد تا رهگذران نتوانند تجمع اعتراضی دانشجویان را شاهد باشند.
روز 16 آذر
اولین 16 آذری که در بیرون از دانشگاه هم برگزار شد. مردم زیادی در اعتراضاتی که به این مناسبت در خیابان های اطراف دانشگاه ها برپا بود، شرکت داشتند. درگیری هایی در میدان های انقلاب، فردوسی، ولی عصر و خیابان های انقلاب، جمهوری و ... گزارش شد.
دانشگاه صنعتی شریف
بیش از هزار دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف از ساعات اولیه صبح در دانشگاه تجمع کرده و شعار دادند. بیش از صد نیروی گارد ویژه ضد شورش، به همراه تعدادی نیروهای انتظامی و حراست و انتظامات دانشگاه شریف در مقابل درب دانشگاه صف بسته بودند تا مانع از خارج شدن دانشجویان از دانشگاه شوند.
دانشگاه تهران
از صبح زود، دانشگاه تهران در محاصره نیروهای ضد شورش و سپاه مسلح به باتون و گاز اشک آور بود. نیروهای پلیس با کنترل کارت دانشجویی تمام افرادی که قصد ورود به دانشگاه تهران را داشتند، سعی می کردند مانع از ورود افراد غیردانشجو و پیوستن آنها به دانشجویان در داخل دانشگاه تهران شوند. خبرگزاری فارس، در گزارشی از «تجمع بزرگ دانشجویان دانشگاه تهران در محوطه دانشگاه» خبر داد و نوشت که بیش از دو هزار تن از دانشجویان دانشگاه تهران با شعارهایی در حمایت از آیت الله خامنه ای و علیه مخالفان، در محوطه دانشگاه دست به راهپیمایی زده اند و در مقابل، «حدود پنجاه نفر از طرفداران موسوی ... برای ایجاد اغتشاش در دانشگاه به تکاپو افتاده اند».
دانشجویان دانشگاه تهران در حوالی ساعت 2 بعداز ظهر سعی کردند درب دانشگاه در خیابان 16 آذر را شکسته و وارد خیابان شوند که نیروهای گارد ویژه مانع از این کار شدند. دانشجویان امیرکبیر هم یکی از درهای دانشگاه را شکسته و به مردم داخل خیابان پیوستند.
دانشگاه آزاد سنندج
دانشجویان طی مراسمی در آمفی تئاتر دانشگاه، با ابراز تاسف از بازداشت و زندانی کردن فعالین دانشجویی، خواهان آزادی بی قید و شرط آنان شدند و از مادر یاسر گلی، که از ورودش به مراسم ممانعت شده بود، حمایت خود را ابراز داشتند. دانشجویان در این مراسم با بلند کردن پلاکاردهایی که روی آنها نوشته شده بود: «زنده باد آزادی برابری– دانشگاه پادگان نیست– دانشجوی زندانی آزاد باید گردد– نه سبز نه سیاه آزادی برابری– کارگر دانشجو اتحاد اتحاد– تبعیض جنسیتی ملغی باید گردد» به اعتراض خود ادامه دادند. این مراسم، با دخالت نیروهای بسیجی و حراست دانشگاه به هم زده شد و از خواندن بیانیه ها و سخنان دانشجویان جلوگیری به عمل آمد. مراسم در میان اعتراض دانشجویان نسبت به برخورد بسیجیان و حراست دانشگاه، با خواندن سرود یار دبستانی به پایان رسید.
سایر دانشگاه ها
دانشجويان تمام مراکز دانشگاهی در تهران مراسم 16 آذر را برگزار کردند، مانند مرکز آموزش سوره، دانشگاه هنر، پلی تکنیک، دانشگاه شهید بهشتی، خواجه نصیر، عباسپور، دانشگاه آزاد تهران جنوب، دانشگاه آزاد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد شهر ری، دانشگاه علم وفرهنگ و...
در شهرستان ها هم در این روز مراسم های متعددی در دانشگاه ها برگزار شد. از جمله :
دانشگاه آزاد تبریز، دانشگاه آزاد گرگان، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه آزاد قزوین، آزاد کرج، تربیت معلم سبزوار، سیستان و بلوچستان، سمنان، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه آزاد مشهد، دانشگاه آزاد اراک، دانشگاه بوعلی همدان، دانشگاه زنجان، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه آزاد نجف آباد و...
در تمام این دانشگاه ها این مراسم با درگیری و حمله نیروهای لباس شخصی و اطلاعاتی به دانشجویان و دستگیری آنان همراه بود. نیروهای نظامی علاوه بر وسایل همیشگی سرکوب، وسایل جدیدی برای سرکوب مردم در دست داشتند و از کابل های برق و نوارهای سربی هم به عنوان وسیله ای برای ضرب و شتم دانشجویان و مردم استفاده کردند. برخوردهای خشن تری هم مانند پرت کردن دانشجویان از طبقات ساختمان دانشگاه، در دانشگاه همدان رخ داد.
از تمام این مراسم ها و حرکات اعتراضی، صداوسیما تنها به انتشار ناشیانه اخبار و تصاویر یكطرفه از مراسم دانشگاه تهران پرداخت و شعار «حزب الله/ ماشاءالله » از زبان این به اصطلاح دانشجویان در سیما پخش شد. این شعار حتی در جمع دانشجویان بسیجی نیز مرسوم نیست و شعار محوری حاج بخشی در سالهای قبل است.
دستگیری ۲۰۴ نفر از ۲۰۰ نفر!
ایلنا از قول ابراهیمی، نماینده مجلس و رییس مرکز رسیدگی به امور مساجد، گزارش کرد: در روز ۱۳ آبان پیش از ۱۵۰۰ نفر نبودند و در ۱۶ آذر نیز بیش از ۲۰۰ نفر هم نشدند. اما خبرگزاری ایسنا از قول فرمانده انتظامی تهران بزرگ، از دستگیری ۲۰۴ تن در جریان تجمعات روز ۱۶ آذر خبر داد. سردار رجب زاده در رابطه با آمار دستگیری های پلیس اظهار کرد: ماموران پلیس در روز ۱۶ آذر ۱۶۵ مرد و ۳۹ زن را دستگیر کردند که افراد دستگیر شده به مراجع قضایی معرفی و وضعیت آنها در دست بررسی قرار دارد. تعداد زیادی نیز در شهرستان ها دستگیر شده اند.
اسامی تعدادی از دستگیر شدگان به شرح زیر است:
مجید توکلی، احمد محمدنیا، فرهاد فرنود، مهدی کلاری و حامد ترکزاده، محسن زارع مهدی الله یاری، سهراب کریمی، هژیر کردنژاد، کامران آسا، ادریس صالحی، راضیه جعفری، نیلوفر اثباتی، ندا اسکندری، خدیجه قهرمانی، مونا شایان، آرمین رجب پور، مجتبی هاشمی، بردیا نجار، طاهر دهخوارقارنیان، مهدی بلخاری، فرزاد کلبعلی، طاهر دهخوارقارنیان، احسان كچوی، علی صابر تهرانی، سید سجاد معافی مدنی، فراز مجیبی، محسن مریزاد، محمدرضا شیرمحمد، مرتضی باقری، سجاد ساده، نصیر اسدی، علی تسنینی، احسان حمیدی، محمدجعفر طهماسبی، سجاد مدنی، حسن جولانی، نوید سلطانپور، فرهاد فرنود، دیاکو قصلانی و...
مراسم ۱۶ آذر از مرزهای ایران فراتر رفت. در اروپا، آمریکای شمالی و استرالیا، حرکت های دانشجويی جوانان معترض ايرانی و غير ايرانی به نشان همبستگی با مبارزات مردم ایران روز ۱۶ آذر برپا شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر